logo
gildet bordene galla-ordenen embedsmenn meny program historien deltakerne fotoalbum
 

Historien om et gilde

 

terje og bjørnGlade Gale Galla Gutters Gourmet Gilde ble stiftet i 1987 til ære for festeglade gutter som setter pris på hyggelig samvær i ærverdige former med god mat og drikke. Tanken med Gildet var å samle glade gutter til en uhøytidelig feststund i en travel førjulstid.

Noen ufravikelige prinsipper ble lagt til grunn: Guttene skulle være glade, litt gale og samtidig ha teft for det kulinariske. Alt iført et anstendig antrekk. Initiativtakerne var Oslos restaurantsnestor, Per Martin Bjørung og de betydelig yngre guttene Leif Asbjørn Brenne og Terje Helsingeng. Et par år senere ble også en annen Bjørung - Odd Gunnar - innlemmet i festkomiteen.

Med bakgrunn i festkomiteens sivile yrker ble gjestene, som ganske naturlig er, rekruttert fra restaurant- og hotellbransjen, media, advokater, politiet og tekstilbransjen. I alle år har dette også utgjort grunnstammen, selv om andre yrkesgrupper etter hvert har gjort et betydelig innhogg i medlemslisten. Det første Gourmet Gildet ble avholdt på Jernbaneetatens Samfunnsbygning i Tollbugaten, sentralt i Oslo sentrum.

Allerede i innbydelsen til Gildet 28. november 1987 tillot festkomiteen ubeskjedent å skrive:
”I ditt liv blir denne datoen den viktigste”.
Med jappetidens moteriktige antrekk tok Leif Asbjørn Brenne og
Terje Helsingeng imot gjestene, iført glinsende jakker i julegrønt
og glitter av gull.